Mijn (foto)blog

Blog

Ik heb, zoals veel mensen en bedrijven, een blog.

Dit is het adres: renestout.blogspot.nl

Wat is een blog?

Een blog - de afkorting van weblog (een logboek op het internet) - is een verzameling artikelen.

De schrijver van een blog is een blogger.

Een blogger bepaalt zelf waarover hij/zij schrijft. Er zijn blogs die over allerlei onderwerpen gaan (zoals het mijne) en blogs die slechts één onderwerp behandelen, bijvoorbeeld Italiaanse recepten.

Er zijn vele miljoenen blogs op het internet te vinden, zowel van bedrijven als van personen.

Een blog is eigenlijk eenrichtingverkeer. De blogger kan weliswaar instellen of mensen mogen reageren, maar reacties op blogs leveren zelden interessante gesprekken op.

En een vlog?

Je ziet tegenwoordig naast geschreven berichten ook gesproken en gefilmde berichten. Dat zijn video logs oftewel vlogs. Op Youtube vindt je er duizenden.

De site Top 10 Populairste vloggers op Youtube geeft een aardig overzicht.

Ook een vlog is voornamelijk bedoeld om iets te vertellen, niet om iets met anderen te  bespreken.

En Facebook?

Facebook, en veel andere social media, hebben een hoog kijk-mij-eens-gehalte. In het Engels heet dat fijntjes me, myself and I.

Social media zijn vooral bedoeld om anderen te laten zien wat je doet, vindt of meemaakt. De meldingen zijn vaak kort en de reacties daarop zijn meestal plusje, like-jes of korte zinnen als "Wat leuk zeg!".

Blog-artikelen zijn, zoals de naam al zegt, meer artikelen dan korte meldingen en bevatten daardoor vaak meer informatie.  

En als ik echt wil praten met mensen?

Als je met anderen over een onderwerp wilt praten, is een forum of ander soort gespreksgroep beter geschikt.

Forums (eigenlijk fora, maar dat zie je bijna nooit staan), gaan meestal over een bepaald onderwerp en zijn heel geschikt om vragen te stellen en antwoorden te geven en te  bespreken.

Gespreksgroepen op Facebook kunnen best een soort forum worden. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de groep Diersporen waar je kunt vragen wat je gezien hebt.