Computerhulp

Door mijn lange ervaring met het werken met personal computers (sinds 1982), kantoorautomatisering (sinds 1990) en Chromebooks (sinds 2013) kan ik veel mensen op weg helpen als ze ergens een probleem mee hebben of met vragen zitten.

Een paar onderwerpen:

Smartphones en tablets

We doen steeds minder met de personal- of desktopcomputer (PC) en steeds meer met de laptop en de smartphone.

(De tablet is een beetje een ondergeschoven kindje geworden sinds laptops steeds lichter worden, aanraakschermen hebben en je het toetsenbord naar achteren kunt klappen.)

We gebruiken de laptop, tablet en smartphone hoe en wanneer het ons uitkomt.

Ik heb nogal wat ervaring met apparaten die met Google en Android werken. Onderwerpen waarbij ik kan helpen:

Werken met het internet 

Veel mensen zijn een beetje bang (geworden) voor het internet.

Dat is ook niet verwonderlijk: bijna dagelijks hoor je wel iets over datalekken, fishing, fraude en computers die virtueel gegijzeld worden en waarvoor je losgeld moet betalen.

Als je niet weet wat dat allemaal precies betekent, en hoe je jezelf daar tegen kunt beschermen, is het logisch dat je met  steeds minder plezier het internet op gaat.

Dat is helemaal niet nodig als je begrijpt hoe je je tegen deze vervelende dingen kunt beschermen. Door steeds een paar eenvoudige regels te volgen, kun je ellende buiten de deur houden en genieten van bankieren, spelletjes doen, rondneuzen en al het leuke en nuttige dat het internet biedt.

U vertelt me wat u graag wilt, en ik laat je zien hoe je dat eenvoudig en veilig kunt doen.

Hulp (thuis)?

Als je het Contactformulier invult, reageer ik meestal binnen een dag.

Als ik via de mail of de telefoon niet kan helpen, kunnen we een afspraak maken voor bij jou of bij mij thuis. 

Ik reken daar geen kosten voor: voor mij is het vrijwilligerswerk.

Als het om hulp aan bedrijven gaat, ligt dat iets anders.

Helpen met websites

Het is helemaal niet nodig om een complex systeem te gebruiken voor jouw website. Vergeet Joomla!, Wordpress en andere ingewikkelde platforms. Die zijn bedoeld voor complexe websites, webshops en sites met toeters en bellen.

Als je een website wilt hebben die bestaat uit tekst, plaatjes, filmpjes, een of meer contactpagina's en links naar documenten of spreadsheets (zoiets als deze website), kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een Google-site.

Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een (gratis) Google-account.

Je kunt de site aan jouw domeinnaam koppelen en zo een professionele presentatie van jouw bedrijf, club, stichting of vereniging maken.

Uiteraard kan ik je daarbij helpen.

Mijn digitale CV

Ik kwam in 1975 voor het eerst in aanraking met computers en programmeren. De computer was een PDP-11 van DEC. Die werkte met grote magneetbanden en floppies. Het programmeren ging via een Teletype-terminal met ponsband.

Mijn eerste computer was een Commodore 64. Ik had er een losse harde schijf bij. Het werkgeheugen van de C64 was 64 Kilobyte. Dat was toen heel veel. Nu kun je daar niet eens een foto in opslaan. Ik leerde mijzelf programmeren in Simons Basic, een versie van Basic waarmee je grafische objecten  kon programmeren. We kwam een Epson matrixprinter bij. En een 1200/75 modem, waarmee je contact kon leggen met de wereld.

Ik legde met de C64 mijn eerste database aan, van artikelen uit het tijdschrift 64-er.

Daarna kocht ik mijn eerste PC-XT, een op maat samengestelde computer met een 10 Megabyte(!) harde schijf, een Hercules-grafische kaart en dito scherm. Hiermee kon je (in één kleur: wit) grafisch werken. Er kwam een Star NX-10 matrixprinter bij. Samen met de tekstverwerker WordPerfect kon je daarmee proportionele letters afdrukken (de m is dan breder dan de l). Ik moest de conversietabel voor de Star wel zelf maken, die was er nog niet.

Na verschillende types PC heb ik een tijd een Apple iMac G3 gehad. Een verademing! Hoewel je hierop met de toenmalige standaard Microsoft Office programma's kon werken, kon je de Windows- en Apple versie van documenten niet fatsoenlijk uitwisselen. Helaas moest ik toen weer terug naar het DOS/Windows besturingssysteem. 

Vrijwel iedereen zat dus aan Microsoft vast. Je kunt veel slechte dingen over Microsoft zeggen, maar ze verstonden (en verstaan nog steeds) uitstekend de kunst om bij bedrijven en overheden een Vendor lock in te creëren. Als je eenmaal met Microsoft begint, komt je er nauwelijks meer vanaf... 

Ik werk sinds 2013 op Chromebooks. Dat kwam zo: